Chlewnia z płyty warstwowej

Jedną z ważnych dziedzin produkcji rolniczej w Polsce jest hodowla trzody chlewnej. Czasy kiedy każdy miał przy domu kilka świnek już dawno minęły. Co prawda wielu rolników nadal ma kilka sztuk na własny użytek „koło domu”, ale  ze względu na wysokie zapotrzebowanie rynków na mięso, budowane są specjalistyczne chlewnie, które zapewniają pełną kontrola nad procesami produkcji – od rozrodu po uzyskanie odpowiedniej wielkości i wagi tucznika.

Dzięki rosnącym wymaganiom weterynaryjnym oraz specyfice produkcji trzody chlewnej hodowcy szukają coraz lepszych rozwiązań dotyczących budowy chlewni w sposób stosunkowo szybki, zapewniający najlepsze parametry cieplne jak i łatwy w dezynfekcji.

Ściany w tego typu obiektach są zwykle budowane metodą tradycyjną ale już dachy  projektowane są  z płyty warstwowej. Przeważającym wypełnieniem płyt jest piana PIR. W zależności od tego jakiej wielkości tuczniki są hodowane to grubości płyt dachowych oscylują między 80, a 120mm.  W przypadku hodowli świń dorosłych, stosuje się płyty cieńsze, o gorszych parametrach cieplnych, podczas gdy obiekty stosowane do rozrodu i rozwoju prosiąt, stosuje się płyty grubsze, zapewniające większy komfort cieplny.

Producenci płyt warstwowych dostosowali już swoje produkty do specyfiki i środowiska panującego w chlewni. Wysokie stężenie amoniaku panujące we wnętrzach takich obiektów wymusza zastosowanie specjalnych powłok na wewnętrznej powierzchni płyty dachowej.

Najczęstsze  rozwiązania to stosowanie płyt:

  • Agro, inaczej znanych jako fiberglass, gdzie wewnętrzna strona płyty warstwowej to okładzina kompozytowa, zbudowana z maty z włókien szklanych przesyconej żywicą poliestrową. Takie rozwiązanie jest tańsze od typowej płyty warstwowej z okładziną blaszaną z obu stron. Powierzchnia poliestru jest łatwa w czyszczeniu, zapobiega gromadzeniu się bakterii i glonów oraz charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na działanie roztworów amoniaku. Okładzina z kompozytu jest bardziej narażona na uszkodzenia mechaniczne, w związku z czym konstrukcja płyty  wymaga stosowania podpór o większym zagęszczeniu niż w przypadku standardowej płyty warstwowej z blachą po obu stronach.
  • PIR z powłoką SP25 o grubości 25µm, zapewniającą klasę odporności korozyjnej C3, co jest minimum dla tego typu środowiska
  • PIR z powłoką GranitFarm – klasa ochrony C3, ale klasa odporności na amoniak C5, powłoka 35µm, bardzo często stosowane rozwiązanie i chyba optimum cenowo-jakościowe
  • PIR z powłokami grubszymi – HDS, HDX, FoodSafe, Prisma – o grubości 35-120µm – należy dobierać w zależności od wymagań środowiska wewnątrz budynku, ale należy pamiętać że wraz ze wzrostem grubości powłoki znacznie rośnie koszt takiego rozwiązania

Cechy jakimi charakteryzują się płyty warstwowe oraz prostota i szybkość montażu sprawia, że produkt ten musi być zawsze brany pod uwagę podczas podejmowania decyzji o doborze materiałów budowlanych, które wykorzystamy do budowy chlewni, kurnika, obory czy innego obiektu inwentarskiego. Jest to podyktowane zarówno względami technicznymi jak i ekonomicznymi.

Pomoc w doborze odpowiedniej płyty oraz odpowiedzi na zagadnienia techniczne związane z montażem, znaleźć można na stronie internetowej firmy Izopanel lub kontaktując się z działem technicznym producenta.

Izopanel sp. z o.o. 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Izopanel Sp. z o.o. UE