Jedną z ważnych dziedzin produkcji rolniczej w Polsce jest hodowla trzody chlewnej. Czasy kiedy każdy miał przy domu kilka świnek już dawno minęły. Co prawda wielu rolników nadal ma kilka sztuk na własny użytek „koło domu”, ale ze względu na wysokie zapotrzebowanie rynków na mięso, budowane są specjalistyczne chlewnie, które zapewniają pełną kontrola nad procesami produkcji – od rozrodu po uzyskanie odpowiedniej wielkości i wagi tucznika.
Dzięki rosnącym wymaganiom weterynaryjnym oraz specyfice produkcji trzody chlewnej hodowcy szukają coraz lepszych rozwiązań dotyczących budowy chlewni w sposób stosunkowo szybki, zapewniający najlepsze parametry cieplne jak i łatwy w dezynfekcji.
Ściany w tego typu obiektach są zwykle budowane metodą tradycyjną ale już dachy projektowane są z płyty warstwowej. Przeważającym wypełnieniem płyt jest piana PIR. W zależności od tego jakiej wielkości tuczniki są hodowane to grubości płyt dachowych oscylują między 80, a 120mm. W przypadku hodowli świń dorosłych, stosuje się płyty cieńsze, o gorszych parametrach cieplnych, podczas gdy obiekty stosowane do rozrodu i rozwoju prosiąt, stosuje się płyty grubsze, zapewniające większy komfort cieplny.
Producenci płyt warstwowych dostosowali już swoje produkty do specyfiki i środowiska panującego w chlewni. Wysokie stężenie amoniaku panujące we wnętrzach takich obiektów wymusza zastosowanie specjalnych powłok na wewnętrznej powierzchni płyty dachowej.
Najczęstsze rozwiązania to stosowanie płyt:
Cechy jakimi charakteryzują się płyty warstwowe oraz prostota i szybkość montażu sprawia, że produkt ten musi być zawsze brany pod uwagę podczas podejmowania decyzji o doborze materiałów budowlanych, które wykorzystamy do budowy chlewni, kurnika, obory czy innego obiektu inwentarskiego. Jest to podyktowane zarówno względami technicznymi jak i ekonomicznymi.
Pomoc w doborze odpowiedniej płyty oraz odpowiedzi na zagadnienia techniczne związane z montażem, znaleźć można na stronie internetowej firmy Izopanel lub kontaktując się z działem technicznym producenta.